Κηπουρική και παιδιά με ειδικές ανάγκες

Κηπουρική και παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η κηπουρική είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση. Έχει αποδειχτεί πως η ενασχόληση με τον κήπο προσφέρει χαρά και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής νοητικής και σωματικής κατάστασης του κηπουρού. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική αντλούν χαρά όταν βλέπουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν, τα λουλούδια να ανθίζουν, το πουλιά και τις πεταλούδες να πετούν μέσα στον κήπο. Όλες οι αισθήσεις επικεντρώνονται στους φυσικούς ρυθμούς και έτσι ηρεμούν. Παράλληλα, η κηπουρική συνδέεται με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του σώματος, την ευελιξία και την αντοχή. Η κηπουρική κάνει καλό τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο κυκλοφορικό σύστημα. Η κηπουρική όμως δεν είναι μόνο ευχάριστη και ωφέλιμη για τους μεγάλους αλλά και για τα παιδιά.

Τα παιδιά είναι περίεργα, τους αρέσει να ασχολούνται με τους καρπούς της γης, να έρχονται σε επαφή με το χώμα, να μυρίζουν τα άνθη κάθε εποχής, να φυτεύουν τα δικά τους φυτά, να τα φροντίζουν και να τα βλέπουν να μεγαλώνουν. Μέσα από την κηπουρική έρχονται πιο κοντά στη φύση, μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον, γίνονται υπεύθυνα για τα φυτά τους από την φύτευση ως την άνθηση και την καρποφορία. Επιπλέον, μαθαίνουν την θρεπτική αξία των τροφών, τις σωστές διατροφικές συνήθειες, τον κύκλο του νερού. Πολλές μελέτες συνδέουν την επαφή με τη φύση με τη θεραπευτική δράση. Γι’ αυτό και η κηπουρική σε παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες συμβάλλει δυναμικά στο θεραπευτικό πρόγραμμά τους. Πολλά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού έχουν αισθητηριακές δυσλειτουργίες. Αντιδρούν σε ήχους, μυρωδιές, δεν θέλουν να λερώνονται , δυσκολεύονται στη πρόσληψη τροφής , φρούτα και λαχανικά. Άλλα παιδιά είναι χαμηλών τόνων, ντροπαλά και δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Άλλα πάλι μπορεί να έχουν δυσκολίες συντονισμού και ελλιπή φυσική κατάσταση. Για όλα αυτά τα παιδιά η κηπουρική παίρνει τη μορφή άσκησης, εκπαίδευσης θεραπείας και πάνω απ’ όλα ευχαρίστησης. Βοηθά τα παιδιά να διατηρούν τη σωστή διέγερση και να αποφεύγουν την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την κοινωνικοποίηση και συντελεί στην ψυχοσωματική και πνευματική τους ανάπτυξη και ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Αναλυτικά τα οφέλη της κηπουρικής σε παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορούν να είναι τα εξής:

  1. κινητικό επίπεδο. Οι δραστηριότητες της κηπουρικής βελτιώνουν την αδρή κίνηση (τα παιδιά σκαλίζουν, μεταφέρουν, σπρώχνουν, κόβουν, ποτίζουν, κινούνται συνειδητά στο χώρο) την λεπτή κίνηση (τα παιδιά φορούν γάντια, κόβουν με ψαλίδι η κλαδευτήρι τα ξερά άνθη) την αυτοεξυπηρέτηση (φροντίζουν τα ρούχα τα αντικείμενα, τηρούν κανόνες υγιεινής)
  2. προσανατολισμό στον χώρο (να φυτεύουν το ένα φυτό δίπλα στο άλλο, να ποτίζουν μέσα στη γλάστρα)
  3. προσανατολισμό στον χρόνο (μαθαίνουν πότε πρέπει να ποτίζουν τα φυτά, ποια φυτά ευδοκιμούν κάθε εποχή)
  4. γνωστικό επίπεδο (ενισχύει την συγκέντρωση, την οπτική και ακουστική μνήμη: αναγνώριση και ανάκληση ονομάτων φυτών, λουλουδιών, εργαλείων, την γνώση εννοιών: μεγάλος μικρό, ψηλό-κοντό, βαρύ-ελαφρύ, την λογικομαθηματική σκέψη: ταξινόμηση φυτών ανάλογα με το χρώμα, μέγεθος, σχήμα φύλλων, αντιστοιχίες: μήνες -φρούτα, εποχή-μήνας, συλλογισμός γεγονότων: σπορά- νέο φυτό)
  5. συναισθηματικό επίπεδο (αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, δέχονται βοήθεια, αποδέχονται την αποτυχία, χαίρονται με την επιτυχία, ενισχύεται η συνεργασία)

Θέματα που μπορούν να αναπτυχθούν για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά είναι η εκμάθηση:

  1. Των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων (πώς τα καλλιεργούμε, πώς τα περιποιούμαστε , ποια λαχανικά και φρούτα τρώμε ανά εποχή)
  2. Των ανθοκομικών και αρωματικών φυτών (ποια είναι και ποια η χρήση τους)
  3. Της βιολογικής καλλιέργειας
  4. Του κύκλου του νερού

Ο κήπος είναι το μέρος που τα παιδιά μας μπορούν να μάθουν, να χαλαρώσουν, να αισθανθούν χαρούμενα και πλήρεις και να γίνουν μέρος της φύσης. Αγαπούν τα φυτά και έτσι αποκτούν μια πολύ καλή παρέα…

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.