Η οικογένεια πάει διακοπές…

Η οικογένεια πάει διακοπές…

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ανανέωση για όλους μας. Οι χαρούμενες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μακριά από έγνοιες και υποχρεώσεις συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια, περιορίζουν το στρες, ανεβάζουν τη διάθεση, μας κάνουν πιο έξυπνους και πιο ευτυχισμένους. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πίεση, οι διακοπές για τους ενήλικες αποτελούν μια όαση που τους βοηθά να ξαποστάσουν και να επιστρέψουν πιο δυναμικοί και πιο παραγωγικοί στην απαιτητική καθημερινότητα. Για τα παιδιά είναι εξίσου μια βασική ανάγκη. Το καθημερινό τους πρόγραμμα είναι γεμάτο υποχρεώσεις: σχολείο, φροντιστήριο, αθλητισμός, ωδείο κ.ά. με αποτέλεσμα οι διακοπές να γίνονται απαραίτητες για να μπορέσουν να ξεκουράσουν τον φορτισμένο νου τους, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να κάνουν φίλους για να υποδεχτούν τη νέα σχολική χρονιά με γεμάτες μπαταρίες.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μετά από μια γεμάτη χρονιά με σχολείο, θεραπείες, παιδαγωγικά προγράμματα οι διακοπές γίνονται συνώνυμο της ευτυχίας και της χαλάρωσης. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως για μια οικογένεια που έχει παιδί με ειδικές ανάγκες να σχεδιάσει και να προγραμματίσει τις καλοκαιρινές διακοπές; Όποια και να είναι η απάντηση σίγουρα η οικογένεια που θα πάει διακοπές θα αναζωογονηθεί, θα δεθούν τα μέλη της, θα ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες και το ταξίδι θα μείνει αξέχαστο.
Εμείς από τη δική μας μεριά, πριν ευχηθούμε καλό καλοκαίρι θα δώσουμε κάποιες συμβουλές ώστε το οικογενειακό ταξίδι να οργανωθεί πιο εύκολα και οι διακοπές να γίνουν απολαυστικές:

Επιλογή σωστού προορισμού

Τα παιδιά το καλοκαίρι έχουν την ανάγκη από άνετους χώρους, οργανωμένες παραλίες και πολύ παιχνίδι και ψυχαγωγία. Αποφεύγουμε απομακρυσμένα-δύσβατα μέρη. Η διαμονή σε οργανωμένες εγκαταστάσεις, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σε εξοχικό ή στο σπίτι στο χωριό είναι καλές λύσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Προετοιμασία για το ταξίδι

Ανάλογα με το μέρος που θα επιλεχτεί θα πρέπει οι γονείς να ετοιμαστούν κατάλληλα για το ταξίδι. Για παράδειγμα, αν το ταξίδι γίνει με αεροπλάνο θα πρέπει να κλειστούν τα εισιτήρια και να γίνει το check in ηλεκτρονικά ώστε να αποφευχθεί η ουρά στο αεροδρόμιο. αν το παιδί φοβάται τα αεροπλάνα να έχουν φροντίσει να βρουν τρόπους χαλάρωσης (βιβλίο, μπλοκ ζωγραφικής, ακουστικά για μουσική). Αν το ταξίδι γίνει για παράδειγμα με καράβι συνετό θα ήταν να υπάρχει καμπίνα.

Σωστό και ρεαλιστικό πρόγραμμα

Ένα ωράριο διακοπών είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί, κυρίως σε σχέση με τις βασικές ανάγκες όπως είναι το φαγητό και ο ύπνος. Είναι σημαντικό να τηρείται το πρόγραμμα των ωρών του φαγητού, να μην παραλείπονται γεύματα και η σωστή ενυδάτωση των παιδιών. Ένας μεσημεριανός ύπνος είναι πολύ καλός γιατί τα παιδιά ξεκουράζονται και ηρεμούν. Αν το παιδί ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή καλό θα ήταν τα φάρμακα να έχουν προμηθευτεί πριν από το ταξίδι. Η οργάνωση ενός φαρμακείου με οξυζενέ, γάζες, ιώδιο, παυσίπονο, αντιεμετικό, αντιδιαρροϊκό, αντικουνουπικά, κρέμες, αντηλιακά ή τουλάχιστον να έχει εντοπιστεί εκ των πρότερων ένα φαρμακείο ή ένα νοσοκομείο-κέντρο υγείας.

Σωστός σχεδιασμός διακοπών

Καλό θα ήταν να έχει γίνει ένα πλάνο με τα αξιοθέατα της περιοχής που θα επισκεφθεί η οικογένεια. Να προετοιμάσουν τα παιδιά για το ταξίδι (που θα πάνε, τι θα δουν, ποιο θα είναι το ημερήσιο πρόγραμμα). Έτσι και οι γονείς θα οργανωθούν περισσότερο αλλά και τα παιδιά γνωρίζοντας ένα πρόγραμμα θα είναι πιο ήρεμα και πιο συνεργάσιμα.

Η ώρα της απόλαυσης

Μετά από την όλη προετοιμασία και αφού φτάσει στον προορισμό της η οικογένεια έρχεται η ώρα που μικροί και μεγάλοι επιθυμούσαν. Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τους γονείς να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους. Διασκεδαστικές και χαλαρωτικές δραστηριότητες γεμίζουν την ημέρα όλων. Περίπατοι, χαλάρωση κάτω από ένα δέντρο, φωτογραφίες, χειροτεχνίες με καλοκαιρινά υλικά (κοχύλια, άμμο), επιτραπέζια παιχνίδια, μαγειρική, χορός, μουσική είναι μόνο μερικές ιδέες που θα κάνουν το καλοκαίρι αξέχαστο.

Οι διακοπές ήδη χτυπούν την πόρτα…
Mε λίγη σωστή οργάνωση και προετοιμασία όλοι θα ανταμειφθούν…
Ήρθε η ώρα λοιπόν τώρα να ευχηθούμε και εμείς ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.